Je hebt geen flash geïnstalleerd
 
 
           
           
Mijn ervaringen net na de release
 

Nog geen week na de release van 'Herinnert u zich deze nog?' laat ik je via deze route even weten hoe ik dat ervaren heb.

Allereerst was de releaseparty ontzettend leuk! Veel vrienden, bekenden, pers en natuurlijk oud-Veronicanen bij elkaar. Een aantal geïnterviewden laat ter plekke weten onder de indruk te zijn. Alle foto's (meer dan 1000!) roepen ontzettend veel Oh-Ja's op bij iedereen. Leuk ook om te zien hoe iedereen via de index gelijk gaat kijken hoe ze zelf in het boek staan. Jeroen Kijk in de Vegte neemt het sportief op dat ik aan hem de meeste tv-flops bij Veronica toeschrijf. Of Menno Buch enthousiast is over het feit dat ik zijn suggestie beschrijf die hij in 2003 deed aan het Veronica-bestuur, om een vergadering besloten te houden. Hij stelde lijfwachten voor: "Ik heb ze met knuppels en met pak. Zeg maar hoe je ze hebben wilt." Buch en zijn vriendin verdwijnen echter zonder boos te worden, of heeft hij deze tekst nog niet gevonden? Michiel Veenstra is blij verrast dat er maar liefst drie foto's van hem instaan. "Zo belangrijk was ik toch niet?" Nou ja, hij was wel een jaar de enige dj op Veronica, dat kan niemand hem nazeggen. Geïnterviewde Bart van Leeuwen mocht het boek al een weekje eerder inzien, samen met de vraag of hij het eerste exemplaar in ontvangst zou willen nemen. Bart is namelijk de enige Veronicaan die al bij die club werkte in de zeezendertijd en die nu nóg steeds bij Radio Veronica presenteert. Hij besteedt de presentatie van Goud van Oud een keertje uit en komt op het podium dat boek aanpakken. Hij had me al gezegd blij te zijn met de inhoud, hij herkent zich in wat hij zelf heeft verteld. En daar ben ik blij mee want hij benoemt ook hoe het huidige Radio Veronica in niets lijkt op wat Veronica vroeger was. Dat soort eerlijkheid wordt binnen een club als Sky Radio, die dat Veronica radiomerk nu uitventen, meestal niet op prijs gesteld. Bart heeft het toch gezegd en laten staan. En dit soort en nog veel dapperder en eerlijker uitspraken, daar staat het boek vol mee.

Brengt me op het volgende punt. Als je weet dat je een boek vol nieuwswaardige feiten en meningen hebt gemaakt waarvan de betrokkenen, maar zeker de rest van de wereld stijl van achterover zal slaan als ze zien wat er allemaal gebeurd is binnen die club, dan verwacht je daar wel wat rumoer over. En tot nu toe bleef het behoorlijk stil. De meest gehoorde reactie op de uitnodiging om iets met dit boek te doen bij een blad / krant / programma is: 'Maar er is toch al een boek over Veronica verschenen?' of de variatie 'Dat hebben we een half jaar geleden al gedaan.' Ja, geacht journaille, in april kwam Auke Kok met een boek over de zeezendertijd. Nu weet ik dat veel babyboomers in de mediabranche warme herinneringen hebben bij de piraat Veronica maar deze periode was al vier maal eerder in boekvorm beschreven. Niet zo heel veel nieuws onder de zon dus. Ik heb er voor gekozen de veel nieuwswaardiger en invloedrijkere periode van Veronica te beschrijven, vanaf 1 september 1974 tot 2006. Dat is dus nieuw en iets anders. Daarnaast bevat dit boek veel nieuws over dubieuze processen in de publieke tijd van Veronica en veel onthullingen over de graaiers die Veronica begin deze eeuw bijna kapot maakten. Daarnaast wordt de rol van de Vereniging Veronica pijnlijk duidelijk, de club liefhebbers heeft bijna eigenhandig de omroep waar ze zo van hield ten gronde gericht. Voorwaar, er valt hier nogal wat nieuws te halen.

Maar het is misschien wel té veelomvattend voor de journalisten die geen keuze kunnen maken uit die bijna 600 pagina's? Treffend voorbeeldje: RTL Boulevard had al anderhalf jaar lopen bellen of ze als eerste over dit boek mochten berichten. Dus we maken afspraken dat ze het manuscript twee weken voor de release mogen ontvangen, zodat ze zich kunnen inlezen en voorbereiden. Wat blijkt? Twee dagen voor de release word ik gebeld door een redactrice met de vraag of er nog roddels over Caroline Tensen in het boek staan. Nou, nee. Adam Curry had me wel dat hilarische verhaal over naaktfoto's van Caroline verteld maar de eindredactie had deze anekdote op de reservebank gezet. Adam vertelt nog tientallen soortgelijke en minstens zo onthullende verhalen. Dat ie kiekjes met een blote Tensen per ongeluk bij een fotopersbureau had ingeleverd is dus niet het allerbelangrijkste uit dit boek. Wel voor Boulevard, die alleen hier een itempje over wil maken. Dat zij alleen op seks en BN'ers selecteren wist ik natuurlijk ook wel en dat is er genoeg in dit boek. Maar van een goede voorbereiding of een leuk idee is het dus niet gekomen.

Gelukkig tref ik wel goed voorbereide presentatoren in Harmke Pijpers, Govert van Brakel & Tom van 't Hek op BNR Nieuwsradio en Radio 1. Ook op Het Gesprek kan ik iets langer uitweiden (hoewel het niet bepaald de gesuggereerde 'hier is wel tijd om te praten' insteek heeft). Bij andere programma's gaat het vluchtiger en oppervlakkiger. Of 't komt er helemaal niet van. Zo weet Nieuwe Revu ook niet wat ze moet doen met het manuscript wat ze al twee weken bezat. Het moet dus duidelijker en toegespits op één of twee items? Nou, vooruit dan.

Om jullie op gang te helpen, hier dan nog een stukje met onthutsende nieuwtjes uit de Veronica geschiedenis. Dit gaat over de jaren 2001-2003. Het zijn niet de makkelijkste jaren om over te schrijven, het gaat hier over mensen die meestal geen BN'ers zijn. Ook de programma's uit deze tijd zijn onbekend gebleven. Moeilijk voer dus maar wel verdomde interessant. Leest u mee?

 • EXCLUSIEF: Adam Curry neemt in 2001 bijna Veronica over
 • EXCLUSIEF: Bert van der Veer neemt bewust tv-klus aan terwijl hij weet dat het niet kan slagen
 • Of zie bij het overzicht publicaties 'Herinnert u zich deze nog?'

  Terug naar de homepage


   
   
  (C)Arjan Snijders 2006-2007 | Design by Yellow Lemon Tree